cat1

Νεφρική ανεπάρκεια στη γάτα

Οι νεφροί στις γάτες, όπως και στα άλλα ζώα αλλά και στον άνθρωπο, είναι όργανα ζωτικής σημασίας και η καλή λειτουργία τους διασφαλίζει την γενικότερα καλή υγεία τους. Βοηθούν ώστε η αρτηριακή πίεση να είναι στα σωστά επίπεδα, στην δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και αποβάλουν, μέσω των ούρων, τοξικές ουσίες από το αίμα. Οι πιθανότητες να αναπτύξει μια γάτα προβλήματα στα νεφρά διπλασιάζονται ανάμεσα στις ηλικίες των 10 και 15 ετών. Γι’ αυτό συνιστάται όλες οι γάτες άνω των 7 ετών κατά τον ετήσιο έλεγχο τους να ελέγχονται επιπλέον τα νεφρά τους ώστε να προληφθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στα νεφρά αλλά και γενικότερα στην υγεία τους.

Η νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, την οξεία και την χρόνια ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια συνήθως εμφανίζονται σχετικά γρήγορα, σε διάστημα μιας εβδομάδας ή ενός μήνα, στην κατηγορία όμως της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας τα συμπτώματα κρατάνε για περισσότερο καιρό και γίνονται πιο έντονα όταν η πάθηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, πιο συγκεκριμένα όταν η καταστροφή των νεφρών φτάσει στο 70%.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΤΑ

Τα συμπτώματα στην οξεία μορφή της νόσου δεν είναι παθογνωμικά και συνήθως σε αυτά περιλαμβάνονται ο λήθαργος, οι εμετοί, η ανορεξία με ορισμένα ζώα να παρουσιάζουν είτε φυσιολογική ούρηση ή και ολιγουρία. Συνήθως εμφανίζεται αιφνίδια, μέσα σε ώρες ή και μέρες.
Αντιθέτως, στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, παρουσιάζεται η καταστροφή των νεφρώνων μέσα σε διάστημα μηνών ή χρόνων. Τα συνηθέστερα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι η χρόνια ανορεξία, η πολυδιψία- πολυουρία, οι έμετοι, η απίσχναση, η κακή ποιότητα του τριχώματος και σε αρκετά προχωρημένες περιπτώσεις, η ελκώδης στοματίτιδα με επακόλουθο την κακοσμία του στόματος.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Σε υποψία νεφρικής νόσου, η συνηθέστερη εξέταση που διενεργείται από τον κτηνίατρο είναι η λήψη αίματος για τη διεξαγωγή ενός βασικού αιματολογικού προφίλ. Τα συχνότερα ευρήματα περιλαμβάνουν τις αυξημένες τιμές της κρεατινίνης και της ουρίας και ενδεχομένως υπερφωσφαταιμία και αλλαγές της τιμής του καλίου. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει και η δυνατότητα μέτρησης ενός ειδικού δείκτη στο αίμα που ονομάζεται Συμμετρική Διμεθυλαργινίνη ή SDMA. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί έναν πρώιμο δείκτη μέτρησης όταν υπάρχει υποψία Νεφρικής Νόσου, χωρίς ωστόσο να ανευρίσκονται τα αντίστοιχα ευρήματα από τις αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας.
Επιπλέον, συνίσταται η ουρολογική εξέταση όπου θα διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι πρωτεινουρίας όπως επίσης, θα εκτιμηθεί και το ειδικό βάρος του ούρου το οποίο μας δίνει πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα των νεφρών να συμπυκνώνουν τα ούρα.
Τέλος, μεγάλη διαγνωστική αξία, έχει και η χρήση του υπερήχου κοιλίας για τη διαπίστωση ή όχι ανατομικών αλλοιώσεων στους νεφρούς ή την ύπαρξη κάποιου ουρόλιθου ή έμφραξη του ουρητήρα που ενδεχομένως να προκαλούσε την εμφάνιση της πάθησης.

Θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας στις γάτες

Ανάλογα με το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα της γάτας σας, η θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας είναι συνήθως ένας συνδυασμός ιατρικών και διαιτητικών παρεμβάσεων.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή η οποία να βοηθά στην αποκατάσταση της λειτουργίας των νεφρών. Ωστόσο, μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ζώου, αλλά και ταυτόχρονα να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του.
Όσον αφορά τη δίαιτα που θα πρέπει να ακολουθεί το ζώο, είναι σημαντικό τα νεφροπαθή ζώα να έχουν συνεχή πρόσβαση σε φρέσκο νερό και η τροφή τους να είναι καλής ποιότητας η οποία θα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φώσφορο και νάτριο και αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διαλυτές ίνες, ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Για την καλύτερη υποστήριξη του νεφροπαθούς ζώου, υπάρχουν ειδικές κλινικές δίαιτες που βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες. Συνδυαστικά με τη διατροφή, μπορούν να δοθούν και ειδικά συμπληρώματα για την υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας.

Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων θα πρέπει να γίνει και οροθεραπεία σε συνδυασμό με τακτικό έλεγχο διάφορων παραμέτρων στο αίμα και στα ούρα.

Η έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής ανεπάρκειας είναι ζωτικής σημασίας και αυτό γιατί εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ζώου. Για αυτό το λόγο, οι κλινικοί κτηνίατροι προτείνουν τον τακτικό έλεγχο του ζώου, ειδικά όταν έχουν ξεπεράσει τα 7 έτη ζωής, προκειμένου να διαγνωστεί εγκαίρως η οποιαδήποτε νόσος.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *